Grad Crikvenica i crikvenička rivijera

Crikvenica se nalazi na dohvat ruke posjetiteljima iz Srednje Europe. Smještena je na hrvatskom dijelu Jadranskog mora, poznatom kao Hrvatsko primorje, u najljepšem dijelu Kvarnerskog zaljeva, svega 35 kilometara od grada Rijeke, središta Županije primorsko-goranske. To veliko prometno čvorište i najveća hrvatska luka ujedno je i najbliži izlaz na more cijele Središnje Hrvatske i velikog dijela Srednje Europe. Do Crikvenice se cestovnim putem moze stići u jednom danu iz gotovo svih dijelova Europe.

Osim cestovnim, do Crikvenice se može doći morskim ili zračnim putem. Nautičari će vez za svoja plovila pronaći u Gradskoj luci ili u nekoj od manjih lučica, a obližnja marina u Puntu na otoku Krku pruža usluge zimskog veza. Na otoku Krku nalazi se zračna luka Rijeka, koja je od Crikvenice udaljena svega 20 kilometara.

Povoljan smještaj Crikvenice i zaštićenost od jakih vjetrova, i to sa sjevera zahvaljujući obroncima planine Kapele, a s juga zahvaljujući otoku Krku, uvjetuju blagu klimu opuštajućeg tipa. Karakteristična klimatska obilježja na ovom području su suha, vedra i ugodno topla ljeta te blage zime sa zdravim, lokalno uvjetovanim sustavom vjetrova.

Razlika, odnosno amplituda, između prosječnog godišnjeg maksimuma i minimuma temperature je mala pa su kolebanja blaga. Stogodišnji prosjek temperature je 14,2 °C, a prosječna ljetna temperatura iznosi 23,6 °C. Snijeg, magla i temperatura niža od 5 °C su velika rijetkost. Temperatura mora dostiže ljeti maksimalno 27 °C. Morski zrak se odlikuje čistoćom i raspršenim zdravim oligomineralima, a nema štetnih peludnih alergena i otpadnih plinova. Moderno prihvaćanje vrijednosti balneo, klimato i talasoterapije u vrhunskim medicinskim centrima Europe potaklo je izgradnju zdravstvenih objekata i ustanova u Crikvenici.

Crikvenica, ispunjena zelenilom mediteranskog raslinja, uz sportske sadržaje i suvremeno opremljene sportske terene pruža raznolike kulturno-zabavne sadržaje, kao i neizostavnu domaću mediteransku kuhinju, poznatu i priznatu.

Bogati sportski sadržaji na kopnu i moru, posebice pogodnosti za djecu, te organizirana natjecanja, oduševit će mnoge poklonike zdravog života i aktivnog odmora tijekom cijele godine, što osobito pogoduje, uz klimatske blagodati Crikvenice, kvalitetnim pripremama sportaša za natjecanja.

Nakon aktivnog dana i uživanja u velikom izboru sportova na moru i kopnu, slijedi odmor i opuštanje u sauni ili na masaži. Koncerti, izložbe, modne revije, cjelovečernji show programi, disco večeri i tradicionalne fešte, ispunit će i kreativno obogatiti vaše slobodno vrijeme tijekom boravka u Crikvenici.

Osam kilometara pješčanih i šljunčanih plaža povezanih prirodnom šetnicom (lungomare) kroz bogato mediteransko raslinje, pruža mogućnost uživanja za svakoga; od kupača do šetača i biciklista.

Izletnički turizam umnogome će pridonijeti Vašem sadržajnijem boravku u Crikvenici, stoga ćete atraktivnim turističkim brodovima moći posjetiti Krk, Košljun, Vrbnik, Klimno, Kačjak i špilju “Biserujka” na otoku Krku te otok Rab, a modernim autobusima neke od mnogobrojnih hrvatskih nacionalnih parkova kao što su Plitvice, Risnjak, Sjeverni Velebit, a također i neka druga mjesta sa prirodnim zanimljivostima na području Gorskog Kotara i Like. Također je moguće i posjetiti i zanimljiva mjesta u susjednim državama, npr. Postojnu i Veneciju… Sve su to mjesta dostojna Vaše pažnje, kojih ćete se uvijek s radošću sjećati.